≡ Menu

In ce moneda este bine sa tii banii castigati din greu

economisire baniNe uitam cum pe zi ce trece leul nostru se devalorizeaza, lucru care ne da de gandit. Cum nu este momentul pentru a face un credit, intrebarea care se pune este: ce facem cu banii economisiti?

Ii tinem la ciorap sau ii punem sub forma de economii la banci? Daca este sa ne gadim la economisirea in lei, primul gand care ne vine in cap este acela ca dobanda nu acopera nici inflatia.

Ideea urmatoare ar fi aceea a economisirii in euro, dolari, lire sterline sau in franci elvetieni, care au avut o evolutie spectaculoasa in sens pozitiv. Daca este sa studiem ofertele diferitelor banci si vom calcula dobanda si comisioanele, vom ajunge lesne la concluzia ca atat cat depui, cam atat vei lua si peste 1 an.

Daca moneda respectiva o va lua in jos, vei pierde, logic. In cazul in care va creste, iti vei pastra economiile intacte. Intr-o piata atat de volatila, mereu in schimbare, nici nu mai stii ce varianta sa alegi. Mizand pe pe un leu care isi va reveni din cadere, se poate avea in vedere si depozitul in lei.

Una dintre metodele la care au apelat multe persoane este aceea a unor investitii imobiliare. Insa, aici unii au pierdut mizand pe cresterea continua a preturilor din perioada 2007-2008. Prin 2012, preturile au scazut, iar cei care au avut bani de investit trebuind sa astepte o noua crestere de preturi.

O alta varianta, ce presupune si blocarea banilor, dar si un anumit nivel de risc este aceea a cumpararii de actiuni. Companiile care au scos actiuni pe bursa pot inregistra un profit, distribuit sub forma de dividende. Daca valoarea actiunilor va scadea sau firma are probleme financiare, este un risc deja asumat.

Analizand toate aceste lucruri, nu iti ramane decat sa te intrebi: in ce se pot investi banii, in ziua actuala, fara un grad ridicat de risc?

0 comments… add one

Leave a Comment