≡ Menu

Cum este cu paginile AMP, teste si mod de abordare

amp mobilA experimenta este unul din lucrurile des intalnite la webmasteri. Acum un an de zile, a aparut o optiune extrem de interesanta de la motorul principal de cautare, Google, care se numeste AMP. Acesta presupune ca o pagina a unui site este indexata intr-o zona cache, fiind livrata utiluzatorilor mobili in mai putin de o secunda.

Un lucru nemaipomenit, am putea spune dat fiind si faptul ca Google tine cont in clasamente si de viteza. Am testat si eu aceasta optiune pe un alt site si a mers perfect pana la un anumit punct. Ca si demers, motorul de cautare iti salveaza in cache-ul propriu pagina, care se incarca adaugand extensia amp la finalul articolului. Mai este totusi ceva: in fata adresei de la blog, mai apare si adresa Google.

Nimic de zis pana acum, mai ales ca se pot contoriza vizitatorii cu un alt cod Analitycs. Problemele incep sa apara daca doresti sa stergi un articol sau sa il modifici pentru ca nu ai controlul reindexarii articolului actual. La un eventual update de articol, modificarile pot aparea mult mai tarziu. Faptul ca nu prea ai control este oarecum problematic, dintr-un anumit punct de vedere.

Totusi, faptul ca site-ul se va incarca instant reprezinta un avantaj. Inainte de a va seta AMP pe blog trebuie sa stiti urmatoarele:
– pentru WordPress se instaleaza un plugin dedicat, care face toata treaba;
– pluginul amintit vine cu o alta tema proprie, ce este diferita de cea instalata pe blog;
– pentru aceste pagini iti trebuie un alt cod Analytics, care este diferit de cel normal. Fara a face acest pas nu vei putea vedea vizitatorii de pe paginile AMP;
– cei care au pluginul de SEO de la YOAST, pot sa instaleze si Glue from Yoast, ce copiaza toate setarile optimizate pe noile pagini. Tot aici iti poti instala si codul de Analytics.
– noul template se poate customiza si el, insa dureaza ceva timp pana se poate obtine un rezultat bun. Chiar si in faza incipienta, consider ca este ok. Totul depinde mai mult de gust.
– acest demers implica, cel putin deocamdata, doar dispozitivele mobile;
– un tutorial complet care sa va ajute in acest demers gasiti pe wpbeginner.com. Nu trebuie decat sa cautati subiectul AMP si veti gasi un articol excelent.

Daca ar fi sa concluzionez, paginile AMP reprezinta un mare pas inainte in ceea ce priveste functionalitatea unui site. Numai daca este sa ne gandim la un trafic masiv, cate probleme poate pune unui server si deja lucrurile incep sa capete o alta nuanta.

0 comments… add one

Leave a Comment